Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.12.13

2011.12.13

Egy darab General Atomics Aeronautical Systems Predator C Avenger UAV beszerzését határozta el az amerikai légierő. A lopakodó tulajdonságokkal rendelkező, 907-kg-nyi fegyverzet hordozására képes Avenger egyrészt tesztcélokat fog szolgálni, másrészt nem elképzelhetetlen, hogy Afganisztánban is fel fog bukkanni, harctéri próbák okán. A típus 2009 óta repül, 740 km/h-át túlszárnyaló végsebességével gyorsabb, mint bármelyik eddig szolgálatba állított UAV és képes 20 órán át a levegőben tartózkodni.

Szombaton visszatért második tengeri próbaútjáról a kínai SHI LANG (ex-VARJAG) repülőgép-hordozó.

Hétfőn megkapta hatodik Airbus Military C-295 szállítógépét a mexikói légierő. A típusból már rendelkezett a légierő 5 példánnyal, még egy 2010 nyarán megkötött szerződés értelmében. A légierő részére a most átadotton felül további négy példány rendeltek meg.

Némi késést szenvedhet a Boeing B-52 Stratofortress bombázók fedélzetére szánt Combat Network Communications Technology (CONECT) nevet viselő rendszer sorozatgyártásának kezdete. A repülési teszteket már befejezték, azonban az alacsony ütemű gyártást engedélyező rendelet most felülvizsgálat alá került. A CONECT termelésének kezdetét jelenleg 2012 közepére valószínűsítik. Megjelenéséig az EDL segíti a BUFF-ok személyzetét a harci feladatok végrehajtásában.

Hétfőn újabb négy Szuhoj Szu-34 Fullback vadászbombázó került átadásra az orosz légierő részére. A hírek szerint további két példány átadása várható még ezen a héten.

Az Afganisztánban május végén elvesztett ausztrál Boeing CH-47D Chinook pótlására két másik használt példány beszerzését határozta el az ország vezetése. Ezek 2012 januárjának végére meg is fognak érkezni a Townsville-i bázisra, ahol még további fél évet fognak eltölteni a szükséges átalakítások és a berepülés miatt. Ausztráliában a tandemrotoros helikopter F variánsa is meg fog jelenni 3-4 év múlva hét példányban.

Hétvégén újra elfogórakétákat indított az izraeli Ashdod mellé települ Iron Dome üteg. Gázából közel húsz rakétával indítottak támadást a rakétavédelmi rendszer által védett területek ellen, megint sikertelenül.

2009 áprilisa és novembere után ma egy újabb indiai Szuhoj Szu-30 MKI került a veszteséglistára. A gép a Lohegaon légibázisról szállt fel 12:45-kor majd nem sokkal később, 13:10 körül lakatlan területre zuhant. A pilóták sikeresen katapultáltak.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

USS BATAAN (LHD 5).

Minoti Boeing B-52H Stratofortressek.

Jordán CASA C-101CC Aviojet.

Sepecat Jaguar T4.

Convair F-102A Delta Dagger.