Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.12.16

2011.12.16

Használt F-16-osok után érdeklődik Fülöp-szigetek vezetése az Egyesült Államoknál. Az országban felmerült gondok már említve lettek, akárcsak a fegyverzet hordozására képes sugárhajtású kiképzőgépekről szóló tervezet. Manila szeretne ingyen hozzájutni a gépekhez, amelyeken csak a korszerűsítésekért és rendbehozatalért, fegyverzetért, képzésért fizetnének. Az első elképzelések 12 Fighting Falcon beszerzéséről szólnak.

Dél-Koreában elhatározták, hogy a helyi gyártású Iron Hawk II légvédelmi rakétákkal három, az amerikai Hawk rakétákat használó zászlóaljat fegyvereznek át. Az Iron Hawk II mobil, teherautókra helyezett rendszer, 40 km-es távolságig és 15000 méteres magasságig hatásos nem csak repülőgépek, helikopterek és manőverező robotrepülőgépek, de ballisztikus rakéták ellen is. A több mint 100 km-es felderítési távolsággal rendelkező radar által nyomon követett célpontokat a rakéták, az indítása után kapott parancsoknak megfelelően közelítik meg, míg a végfázisban saját irányítórendszerük veszi át az irányítást. Az Iron Hawk II fejlesztése öt éve indult meg és benne 15 helyi vállalat vett részt. 

Három hónappal a szerződésben foglalt dátum előtt, tegnap átadásra került a 22. modernizált Lynx Mk9A helikopter a brit szárazföldi erőknek.  A típust már alkalmazzák Afganisztánban, ahol az elvárásoknak megfelelően teljesít.

Az Australian Aerospace is átadta a 15. MRH90 (NHIndustries NH90) helikopterét az Ausztrál Védelmi Erők számára. A megrendelt 46 MRH-ból 42 készül a Eurocopter Brisbane-i leányvállalatánál.

Tokió a következő héten jelenti be, hogy mely repülőgép vásárolja meg az F-35, F/A-18E/F Super Hornet, Eurofighter és a Rafale közül. Kiszivárgott hírek szerint az F-35-ös lesz a nyertes, így 40 példány megrendelése várható és ez egy beszerzési dominót is elindíthat a jelenleg is még több hiányossággal, hibával küzdő típus életében. A Lockheed Martinnál arra számítanak, hogy a japán megrendelés után Dél-Korea és Szingapúr is rövid időn belül leadja F-35-ös megrendeléseit. Kanadában, a napokban szintén szóba került a típus. Ottawa még kitart a típus mellett, de nem mindenáron és nem a végsőkig.  A végleges döntést az F-35-ös ügyében 2013-ig tervezek meghozni. Jelen állapotban 65 Lightning II beszerzése szerepel a tervekben, azonban ez nem végleges mennyiség. A NORAD által kirótt feladatok ellátásra minimum 36 gép kell. A többi úgymond plusz, az ország védelmében, illetve a világ bármely pontján bevethető erőt képzi majd.  Azonban a 65 gépes terv még 75 millió dolláros árral készült, így elképzelhető, hogy ez a mennyiség csökkenni fog.

India további 42 Szuhoj Szu-30MKI megvásárlásáról írt alá szerződést. A tárgyalások már egy éve folytak a felek között, de végül sikerült megállapodni, így ezek a gépek a Szuper Szuhoj konfigurációnak megfelelően fognak elkészülni.

Tegnap hazafelé indult a Lockheed Martin mariettai üzeméből India hatodik C-130J Super Hercules katonai teherszállító repülőgépe.

Kisebb riadalmat okozott néhány fekete özvegy pók az ARLEIGH BURKE-osztályú rombolókat is építő Bath-i vasműben. A mérges pókok a USS MICHAEL MURPHY (DDG 112) számára Kaliforniából érkező függőleges indítók elemeit rejtő ládában bújtak meg.  Felfedezésük után természetesen irtásra került sor, majd a munkálatok folytatódtak.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Száguldás.

Republic RF-84F Thunderflash.

General Dynamics F-111F Aardvark.

Lockheed C-5B Galaxy.

Szuhoj Szu-22UM3K.